Amatör ve Profesyonel fark etmez biz, denizciler olarak, her teknede kullanmaya alışık olduğumuz Chart Plotter’larımızda bazı kısaltmalar bulunmaktadır. Bunların anlamları çoğu zaman aklımızı karıştırsa da bizim için birçok anlamlı bilgiyi verdikleri için doğru anlamamız önemli ve yardımcıdır. Buna göre bu konuda en çok karşılaşılan kısaltmaları ve anlamlarını Captain’s Sailing olarak kısaca belirtmeye çalıştık.
COG – Course Over Ground:
Teknemizin yere göre izini gösterir. Peki, yere göre iz ne demektir? Teknemizde iki adet rota değeri görebilirsiniz. Biri Chartplotter üzerindeki COG değeri, diğeri ise miyar pusulada görebileceğiniz rota değeridir. Miyar pusuladaki değerin bir benzerini Heading olarak bazı Chartplotter’da da görebilirsiniz. Heading anlık pruva değerimizi gösteren bilgidir.
Bu anlamda, karşımıza aslında 3 adet rota değeri çıkıyor. Course Over Ground (COG), Heading ve miyar pusula değeri.
Aralarındaki farkları anlatmak için aşağıdaki şekli inceleyebiliriz.
Teknemizle seyir halinde iken manyetik pusulada 080 rotasına viyaladığımızda, Heading 085’i, Charplotter’daki COG değerimiz ise 090’ı gösterebilir. Bunun başlıca sebebi, rüzgar ve akıntı ile manyetik pusulamızdaki Deviasyon (Arızi Sapma) ve Varyasyon (Doğal Sapma)’dır.
COG değeri, GPS konum bilgisi ile çalışır; bu nedenle dünya üzerinde gerçek ilerleme izimize göre bize rotamızı verir. Eğer 090’a gitmek istiyorsak COG değerimizin 090 olmasını sağlamamız gerekir. Bunun için belki de bu örnekte olduğu gibi Manyetik Pusulamız 080’i, Heading ise 085’i gösterebilir.
Sadece Manyetik pusula ile seyir yapıyor olsak, 090’a viyalamak için, manyetik pusulamızda kaç görmemiz gerektiğini hesaplamak için CDMVT hesabı ile Doğal ve Yapay sapmayı hesaplamamız, sonrasında bir de Akıntı hesabını yapmamız gerekecektir.
Teknelerimizin metal yapıda olmamasından dolayı biz Deviation (Yapay/Arızi Sapma) değerini sıfır olarak kabul edebiliriz ve hesaplamalarımızı Variation (Varyasyon/Doğal Sapma) ile gerçekleştirebiliriz.
SOG – Speed Over Ground:
Yere göre hızımızı gösterir. Teknemiz akıntı ve rüzgar sebebi ile uyguladığı devre göre gitmesi gerekenden daha hızlı veya yavaş hareket edebilir. SOG değeri, bize akıntı ve rüzgar gibi dış etkenler dahil edilerek gerçekte gittiğimiz hızı gösterir.
TWA – True Wind Angle:
Hakiki rüzgarın yönü belirtir.
TWS – True Wind Speed
Hakiki rüzgarın hızını belirtir ve “knot” ile ifade edilir.
AWA – Apparent Wind Angle:
Zahiri rüzgarın yönünü belirtir. Pusula açısı olarak rüzgarın geldiği yönü belirtir.
AWS – Apparent Wind Speed:
Nisbi rüzgarın hızını belirtir ve “knot ile ifade edilir.
BTW – Bearing to Waypoint:
Rotamızı oluştururken dönüş yerleri belirlemekteyiz. Bu dönüş yerlerinin İngilizcesi “Waypoint” olarak geçmektedir. Seyrimiz sırasında planlı rotamızdan çıktığımız / kaçtığımız zamanlarda chart plotter bizlere dönüş yerimize en kısa mesafede ilerlemek için rotamızı almamız gereken kerterizi belirtir.
DTW – Distance to Waypoint:
BTW’de olduğu gibi yine planlı rota bacağı dışına çıktığımızda, bizlere bir sonraki dönüş yeri için kalan mesafeyi belirtir.
TTG – Time To Go:
Seçilen dönüş noktasına / bir sonraki dönüş noktasına varış zamanımızı belirtir.
ETA – Estimated Time of Arrival:
Son varış noktamıza / seçilen dönüş noktasına varış zamanını gösterir.